Fysiek goud als investering voor later
Investeren kun je vanuit verschillende achtergronden doen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te investeren voor de korte termijn. Je hebt dan een beperkte horizon van een jaar, 3 maanden of misschien zelfs een week. Deze vorm van investeren houdt nauw verband met een andere vorm van geld verdienen, namelijk het speculeren op bepaalde ontwikkeling. Je anticipeert alvast op een bepaalde ontwikkeling en wilt daarbij gebruik maken van de mogelijkheden om geld te verdienen. Zo is dat kort samen te vatten. Fysiek goud als investering valt eigenlijk buiten deze manier van geld verdienen.
Bij het kiezen voor fysiek goud als investering dien je namelijk rekening te houden met een aantal belangrijke aspecten. Allereerst is het zo dat de transactiekosten voor het maken van de investering relatief gezien erg hoog zijn. Een voorbeeld uit de aandelenwereld: op het moment dat jij besluit een aantal aandelen Shell of Ahold te kopen, heb je transactiekosten. Je moet namelijk betalen voor het uitvoeren van de order. Je betaalt ook nog een beetje bewaarloon, dat op de lange termijn toe te rekenen is tot de transactiekosten. Fysiek goud als investering heeft deze transactiekosten in het kwadraat. Toch kent deze manier van investeren ook voordelen. Dit alles bespreken we op deze pagina.
Wat zijn de voordelen
De voordelen van fysiek goud als investering moeten groter zijn dan de transactiekosten. We hebben in de vorige alinea nog niet echt de moeite genomen om uitgebreid in te gaan op de transactiekosten die zijn toe te rekenen bij het geld investeren op deze manier. Welnu, die kosten bestaan uit vervoerskosten voor het op locatie krijgen van je goud, het investeren in de juiste verzekering en het zorgen voor de juiste opslagmogelijkheden. Duur en tijdrovend. Fysiek goud als investering is daarmee niet zo goedkoop als bijvoorbeeld aandelen kopen.
Waarom zou je dan toch kiezen voor fysiek goud als investering voor de lange termijn? Want dat je snel geld kunt verdienen met een keuze voor fysiek goud als investering, dat lijkt uitgesloten. Er is een aantal belangrijke redenen te noemen voor het maken van deze keuze. De eerste is zekerheid. Je weet, op het moment dat je goud in huis hebt, dat je op de lange termijn goed zit. Goud verliest niet snel zijn waarde en grondstoffen worden schaarser naarmate de wereld rijker wordt. Een tweede reden: goud heeft door de jaren heen een behoorlijke waardestijging laten zien. Je kan hier van mee profiteren.
Waar moet je op letten
Voordat je het plan uitvoert en fysiek goud als investering opvoert, moet je wel met een aantal dingen rekening houden. Het eerste aspect dat je toegewijde aandacht verdient op het moment dat je van plan bent om de daad bij het woord te voegen, is de prijs waartegen je de investering maakt. Op onze pagina over de goud koers kun je lezen hoe de prijs voor goud is opgebouwd en wat de waarde kan beïnvloeden. Fysiek goud als investering is, net als iedere andere investering, natuurlijk alleen rendabel wanneer je de aankoop doet op het moment dat er een onderwaardering van het product is.
Daarmee bedoelen we niet dat fysiek goud als investering niet door iedereen gewaardeerd wordt, integendeel. Maar in tegenstelling tot aandelen, heeft goud geen nominale waarde. Dat betekent dat goud relatief eenvoudig in prijs kan dalen en stijgen en dat de markten volatiel zijn; er staat immers geen normaal product of dienst tegenover en dat betekent dat fysiek goud als investering ook een beetje is geworden wat de gek ervoor geeft. Je moet zorgen dat jij niet die gek bent die te veel betaalt en zich daarmee in de nesten werkt.
Voor wie is het geschikt
De alinea hierboven laat het al een beetje zien: fysiek goud als investering is lang niet voor iedereen weggelegd. Wil je er voor kiezen om dit te doen, dan moet je rekening houden met een groot aantal aspecten. Het belangrijkste is absoluut dat je niet zo maar kunt kiezen voor fysiek goud als investering: het product brengt te hoge transactiekosten met zich mee om zo maar aangeschaft te kunnen worden. Daarnaast kan het risico, mede door de volatiele markten en het prijs- en valutarisico, behoorlijk groot zijn.
Dit zijn allemaal factoren die er voor zorgen dat het fysiek goud als investering niet voor iedereen is weggelegd. Het vraag moed, doorzettingsvermogen en een wat grotere beurs om daadwerkelijk te kiezen voor fysiek goud als investering. Denk jij dat je over de vereiste capaciteiten beschikt en ben je er zo goed als klaar voor? Dan is weinig reden tot twijfel. Toch raden we je aan, voordat je naar de winkel snelt of op internet een bestelling plaatst, nog even deze laatste alinea tot je te nemen. Daarin staat namelijk een checklist die de belangrijkste onderwerpen nog een keer aan de orde stelt.
Fysiek goud als investering: ik zeg doen
Inderdaad. Dit is een korte checklist, een kleine controle voordat je over gaat tot het besluit om fysiek goud als investering toe te voegen aan je portfolio. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: voordat je dit doet, moet je eerst rekening houden met een groot aantal aspecten. Dit zijn aspecten die je niet zo maar kunt negeren, het is van groot belang dat je hier rekening mee houdt en dat je probeert het een en ander zo goed mogelijk vorm te geven. Pas op dat moment dient het tot de mogelijkheden te behoren.
Goed, voordat je kiest voor fysiek goud als investering, moet je het volgende weten:
• Weet ik hoe hoog de transactiekosten zijn? Daarmee wordt bedoeld de kosten die je maakt om het goud in je bezit te krijgen en te bewaren?
• Weet ik wat het risico is van de goud koers en hoe beweeglijk deze koers op dit moment is?
• Heb ik rekening gehouden met eventuele onvoorziene factoren, zoals een inbraak, een terugvallend belang van goud als edelmetaal?
• Is het antwoord op de hierboven geformuleerde vragen afdoende? Dan is fysiek goud als investering zeker de moeite waard!