Fysiek Goud Gewicht

De keuze voor een fysiek goud gewicht klinkt triviaal. Misschien wil je 100 gram, misschien wil je 20 gram, misschien wil je een kilo. Zo lang je de investering maar kunt maken, is het niet? Nee, niet helemaal. Want het maakt nogal wat verschil of je een kilo goud koopt of twintig gram. Je kunt ook kiezen voor andere gewichten en andere vormen, maar dat is weer een ander verhaal. Waar het om draait is dat de mogelijkheden om dit product daadwerkelijk aan te kopen groot zijn, maar alleen als je weet wat de implicaties van het product zijn.

Dit klinkt als een hoop abacadabra over het fysiek goud gewicht. Misschien maken we het ook wel nodeloos ingewikkeld. Waar het op neer komt, is dat de transactiekosten bij het aankopen van een groot fysiek goud gewicht een stuk hoger zijn dan de transactiekosten bij het aankopen van een wat kleiner gewicht. Dat komt doordat je a) meer geld te besteden hebt en b) meer geld kwijt bent aan het transport en aan de verzekering. Daarnaast loop je een absoluut (niet relatief) groter risico om geld te verliezen: je zit er met meer geld in dan de rest.

Waarom kiezen voor een groot fysiek goud gewicht

Toch zijn er naast de hoge transactiekosten van het kopen van een groot fysiek goud gewicht ook wel een aantal redenen te bedenken waarom je dit toch zou moeten doen. Op die redenen gaan we hier wat dieper in, want dit is van groot belang voor het verdere begrip over de keuze voor een bepaalde maat van goud. Het is vooral van belang om direct groot in te kopen op het moment dat je reeds een bepaald bedrag in gedachten hebt dat je wilt investeren. Dat kan een bedrag met drie, vier, vijf of zelfs zes nullen zijn.

In alle gevallen loont het dan de moeite om in één keer een groot fysiek goud gewicht te kopen, in plaats van de transactie en de investering uit te smeren over, laten we zeggen, 4 transacties. Daarmee worden de kosten van het kopen van het totale fysiek goud gewicht namelijk weer hoger dan wanneer je gewoon de waarde in één keer aftikt en betaalt. Dat is een reden om te kiezen voor dit type gewicht. Een andere reden staat in de alinea hieronder beschreven en die is ook niet onbelangrijk.

Wanneer de waarde van het grote fysiek goud gewicht stijgt en het blijkt dat jij een fikse winst hebt behaald over de investering, dan is het aan te raden om deze winst verder om te zetten en te gebruiken voor een andere investering of een ander doel (mooie auto, boot). Ondanks het risico dat je het goud koopt en het zijn waarde verliest, is de kans op een absolute grotere winst natuurlijk hoger naarmate je meer van het product koopt. Een voorbeeld: je koopt 100 gram goud en dit wordt gemiddeld per gram 5 euro meer waard.

Dan heb je dus een winst van 500 euro. Dit is in grote mate afhankelijk van het fysiek goud gewicht waar je voor hebt gekozen. Besluit jij om te kiezen voor een fysiek goud gewicht van 200 gram, dan bedraag je winst geen 500 euro meer, maar 1000. En zo gaat het keer op keer door; tot er uiteindelijk een waarde ontstaat die overeenkomt met het fysiek goud gewicht dat je op dat bepaalde moment voor ogen hebt gehad. Dit zorgt er voor dat er best redenen kunnen zijn om te investeren in grote gewichten.

Waarom kiezen voor een klein fysiek goud gewicht

Het is van belang om het fysiek goud gewicht niet te veel los te zien van alle andere onderdelen die een rol spelen. Ook dit klinkt weer vaag. Maar het is nu eenmaal zo dat niet iedereen de beschikking heeft over duizenden euro’s vrij geld. Je moet er rekening mee houden dat het geld dat je tot je beschikking hebt voor een groot deel bepaalt hoeveel goud je kunt kopen en wat het gewicht is waar je naar moet streven. Zo blijft het nu eenmaal. Dit is de belangrijkste reden om te kiezen voor een relatief laag gewicht.

Een fysiek goud gewicht van 10 gram is bijvoorbeeld zo’n gewicht. Hiervoor betaal je op de huidige markt nog steeds zo’n 300 dollar, dus dat is 200 euro. Niet goedkoop, maar als investering de moeite waard. Zelfs als de prijs van goud 10% stijgt, boek je een winst van 20 euro. Deze winst wordt verder versterkt door het ontbreken van grote transactiekosten bij het aanschaffen van dit formaat
aan fysiek goud gewicht. Want je hoeft geen speciale kluis te nemen, geen speciale inboedelverzekering en al helemaal geen beveiligd transport.

Een fysiek goud gewicht dat niet meer bedraagt dan 10 tot 100 gram blijft in alle gevallen handzaam en beschikbaar tot zo’n 3000 euro. Daarna moeten er grotere investeringen gemaakt worden en dan kan het weer voordelig zijn om te kiezen voor een groot fysiek goud gewicht. Het is in ieder geval duidelijk dat beide gewichten hun voordelen hebben en gebruikt kunnen worden bij het investeren in goud. We sluiten daarom af met een mooie vergelijking.

Tot slot over het fysiek goud gewicht

Een fysiek goud gewicht is erg belangrijk. Het bepaalt hoe je het geld dat je tot je beschikking hebt verder investeert in één van de mooiste producten die er wereldwijd te vinden is: goud. Daarmee behoedt je jezelf voor een aantal risico’s en houd je rekening met de belangrijkste aspecten op dit gebied. Zorg er daarom voor dat je altijd op de hoogte bent van het gewicht dat je wilt gaan kopen en de waarde die aan dit gewicht is te koppelen. Hiermee voorkom je dat je van de spreekwoordelijke koude kermis thuiskomt!